4.2.2012

QR-koodi matkailualalla

Etsin ensin muutamia esimerkkejä: QR-koodien käytöstä matkailualalla.

R. H. H. Hugman River Walk Tour

- omatoimimatkailija saa kävelyretken eri kohteista QR-koodeilla valokuvia, äänitiedostoja, tekstiä jne. Lisäksi QR-koodia oikein käyttämällä saadaan tietoa, kuinka usein kävelyllä on kävijöitä, mitkä ovat suosikkikohteita ja mitä reittejä vierailijat käyttävät.

Radisson Edwardian

- QR-koodi on liitetty päivällismenyyseen. Ruokailijat voivat katsoa, kuinka chef valmistaa heidän valitsemansa ruoan. Tässä siis käytetään hyödyksi tarinaa.

Glendale CVB

Matkailutoimiston ovessa on aukioloaikojen ulkopuolella tulevia varten QR-koodi, josta saa milloin tahansa mobiilisivuston käyttöönsä.Lentoyhtiöt käyttävät QR-koodeja boarding passeissa.
The World Park

NewYorkin keskuspuistoon sijoitettiin 50 QR-koodia, joista muodostui peli, jossa skannaajat saivat aina kyseiseen paikkaan liittyvän kysymyksen.

QR-koodin voi sijoittaa mihin vain, T-paitaan, ihoon, verkkosivulle, bussin kylkeen, rakennukseen, käyntikorttiin, esitteeseen, opaskylttiin, TV-mainokseen

kyse on vain siitä, miten sitä hyödynnetään.

Tässä ajatuksiani:

1. Matkailuyrityksen tienvarsimainos -> ajo-ohjeet, aukioloajat, puhelinnumero, lisätietoja, valokuvia, omistajan tervetulotoivotus. QR-koodi voi antaa kampanjakoodin, jolla saa jonkin edun, tai se voi yhdistää johonkin muuhun laskeutumissivuun.

2. Matkailuesitteessä on yrityksillä kova kilpailu mainostilasta. QR-koodi vie juuri sen verran tilaa kuin haluaa, ja siihen voi sisällyttää linkin lisätietoihin vaikkapa YouTube-videon muodossa.  QR-koodi voi sisältää myös puhelinnumeron tai sähköpostiosoitteen, jolloin yhteydenotto tehdään helpoksi.

3. Erityisesti japanilaiset matkailijat käyttävät QR-koodeja ja Rovaniemellähän heitä on melko paljon erityisesti FITteinä. Heille voisi tarjota QR-koodien avulla nimenomaan japaninkielistä informaatiota esim. upeassa taidemuseossamme Korundissa. Kaikkia kieliä ei kannata painaa opasteisiin.

Olisi myös aika huippua kuunnella taiteilijan itsensä kertovan teoksensa synnystä videolla, johon QR-koodi vie.

4.       Luontopolun varrella mp3-tiedostoja, joissa kerrotaan paikasta tai voi kuunnella linnunääniä jotka tunnistetaan tai kerrotaan paikkaan liittyvä tarina vaikkapa kuunnelmana.

5.       Ravintolan ruokalistaahan ei yleensä näe kuin tilaamiseen asti. Laskussa voisi olla koodi, jolla pääsisi antamaan palautetta.

6.       Koodien löytämisestä voisi tehdä pelin. Vähän geocachingin tyyliin voisi valmistaa reitin, jossa saisi vinkkejä seuraavan koodin sijainnista arvoituksena.

7.       Tapahtumissa kuten konferensseissa QR-koodeilla voisi antaa tietoja luennoitsijoista, aikatauluista, antaa lounasliput. Esityksen lopussa voisi olla QR-koodi, josta pääsisi lisätietoihin tai esitysmateriaalehin.

Bits'n'pieces
 •  Likify-työkalulla voi luoda QR-koodin, joka yhdistyy yrityksesi Facebook-sivun Tykkää-nappiin.
 • Bit.ly ja Goo.gl luovat lyhennetyn webbiosoitteen lisäksi automaattisesti QR-koodin linkkien jakamista varten.
 • Google Places ei enää tue QR-koodeja, vaan NFCtä http://blumenthals.com/blog/2011/03/30/google-officially-ends-support-for-qr-code-in-places/
Kiinnostavaa ja innostavaa. Pitäisiköhän hankkia kännykkä, jolla koodeja voisi hyödyntää…

Hassua, miten huomion kohteet muuttuvat. Nyt kun olen opiskellut QR-koodeista, niihin törmää yhtenään. City-Marketin mainoksessa, dekkarin takakannessa. Tuossa dekkarissa oli myös kysymyksiä lukupiiriä varten ja twitter-osoite jatkokeskustelua varten, Facebook-sivut tietty löytyivät myös. Harmittaa, etten voi tsekata, mitä QR-koodin takaa löytyisi.

Tässä vielä vinkkejä, kuinka käyttää QR-koodeja opetuksessa, useat ajatukset ovat siirrettävissä myös matkailuun.

3 kommenttia:

 1. Hyviä juttuja Outi. Itse käsittelin huomattavasti suppeammin asiaa, sain sinun blogistasi hyviä vikkejä työhöni. Kunpa vaan suomalaiset alkaisivat käyttää näitä koodeja enemmän. Ulkolaisethan niitä jopa välillä kyselevät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä postauksiahan voi täydennellä vielä 1½ viikkoa. ;-)

   Poista
 2. "Nyt kun olen opiskellut QR-koodeista, niihin törmää yhtenään" Monet muutkin ovat muuten huomanneet saman asian. Nyt heti vaan työnantajalle esittämään perusteltu lausunto kännykän uusimisesta, sano, että opinnot vaativat!

  VastaaPoista