4.2.2012

Tajunnanvirtaa Seth Godinin What Matters Now -kirjaa lukiessa

Juha T. Hakala uusimmassa Apoteekki-lehdessä (1/2012) puhuu myös Ease-teemasta (dia 11). Hän arvioi, mihin työtehtäviin kannattaa panostaa kypällä, mihin riittää kasin suoritus. Perfektionistit eivät tällaista erottelua tee, vaan polttavat itsensä loppuun, kun koettavat tehdä kaiken täydellisesti. Myös laiskotteluun täytyy varata aikaa, silloin varaa aikaa myös ajatteluun ja uuden luomiseen.

Dia 12 (connected) vei ajatukseni hieman syrjäpoluille, kun näin analogian oman työpaikkani kokouksiin. ”Not writing about it. Doing it.) On kyllä hyvä päästä jakamaan ajatuksia, mutta tekovaiheeseen asti pääsemme harvoin.



Dia 14 esittää analogian lajien kehityksen ja yritysten kehittymisen välillä, kuinka yritykset sopeutuvat esim. digitalisoitumiseen.

Asiaan, eli internetmarkkinoinnin ajatuksia: WOMin tehoamiseen ei tarvita suuria massoja (dia 17), sillä sosiaalisen median käyttäjiä on niin paljon, että pieni niche heistä voi olla sinun asiakaskuntaasi, joista ns. ”one-percenters” levittävät sanaa.

Enter 2012-konferenssissa opin paljon markkinoinnin ja matkailun jargonia, Dia 19 taas lisää: UGC eli User Generated Content. Crowdsourcing on tuttu käsitteenä, mutta sen merkitystä osallistamisessa esim. matkailun tuotekehitykseen täytyy tarkkailla. Enteristä merkitsin muistiin termit gamification, social curation of content, geospatial + geotagging + geosparsing, hotspot = place with free WiFi, Social Media Landscape, Conversation Prism, SoLoMo = social, mobile, local, apps = mobile phone applications, AR = augmented reality, door-to-door trip experience, NFC = Near Field Communication.

Osa dioista esittää perinteistä ekonomisanomaa, pitää olla the most of anything. Aika ahdistavaa, kun olen alkanut ymmärtää että itselleen voi olla armollinen, ei tarvitse aina tehdä 110 lasissa vaan vähempi voi joskus riittää.

Me työikäiset olemme tunnetusti sitku-ihmisiä. elämä alkaa sitten kun pääsemme eläkkeelle. Dian 23 Ripple herätti huomaamaan, että toisaalta olemme myös haikailijoita. Voiku olisin tehnyt sitä ja sitä silloin kun olin vielä nuori. Se tilaisuus meni, nyt on toiseksi paras tilaisuus.

Englannin opettajana nautin nokkelasta sanankäytöstä. En ollutkaan ennen törmännyt termiin ”bull shiitake” (dia32). Samalla dialla korostettiin samaa kuin Enterissä: Tell the truth. Sosiaalisessa mediassa valheesi paljastetaan kuitenkin. Suosikkimoderaattorini Joakim Jardenberg tiivisti: ”Be honest and do good shit”. Joakim tiivisti annin antaen “ one-line online strategy: Strive to incorporate online and social media into all everyday operations.”

Eniten minuun vetoaa kehotus “Make compassion a core business value.” Työyhteisön ilmapiirimme on parantunut parin viime vuoden aikana, vaikka töitä tunnutaan tekevän enemmän kuin ikinä. Jotenkin vain siellä on kivempi olla yhdessä.

Mielenkiintoinen ajatus: jospa saisikin kuitin, mitä tuli saatua vastineeksi kun maksoi veroja. Hieman samaa olemme mietiskelleet, kun saamme X euroa jokaisesta valmistuneesta opiskelijasta: kuinka paljon euroista on mennyt hallinnon pyörittämiseen ja kuinka paljon varsinaiseen opetukseen.

Dia 43 Dumb viittaa ennakointiin ja hiljaisiin signaaleihin. Olen mukana Ennakointi-hankkeen Ylläs-casessa opettajajäsenenä. Viime kerralla mietittiin, mitkä ilmiöt saattaisivat vaikuttaa Lapin matkailuun niin, että ne kannattaisi yrittää ottaa huomioon jo nyt. Ensi kerran aihe on ” Ylläksen digitaalisen viestinnän nykytila, tärkeimmät kehittämiskohteet ja käytännön ideat parannusten toteuttamiseksi”. Aivan vasta MTIssä on julkaistu ” Minne menet matkailu? Näkökulmia matkailun ennakointiin, osa I” 3. Mielenkiintoista lukemista.

Ja lopuksi: unplug, recharge, uni-tasking, no-tasking!

3 kommenttia:

  1. Todella tajunta virtaa, kun tätä luin - muistuu mieleen itsellekin näitä asioita, kun kertaat. Sitten tuossa lopussa uni-tasking, niin, itse uppoudun kulloiseenkin asiaan niin, että muu unohtuu :)

    VastaaPoista
  2. Uni-tasking olisikin toivottava työtila, ettei tarvitsisi repiä itseään moneen yhtä aikaa. Työajanseurannan kannalta tyypillinen multitasking-päivä on painajainen, mille ihmeen kustannuspaikoille kaiken sälän ripottelee (ja miksi se pitää edes tehdä...).

    VastaaPoista
  3. Mutta tarvitseeko aina kaikkea tehdä edes kypällä? Olen huomannut, että varsinkin juuri valmistuneilla on ongelmana usein se, että he eivät osaa vielä erottaa niitä tehtäviä, jotka pitää tehdä täysillä niistä joita ei kannata. Tämä laskee heidän tehokkuuttaan merkittävästi.

    VastaaPoista